Tema dana

ALBANCI SNIMILI KARAULU KOŠARE IZ VAZDUHA! Kad je ona pala, OSTALA JE PUSTOŠ! Prizor je JEZIV! TON UGASITE!

ALBANCI SNIMILI KARAULU KOŠARE IZ VAZDUHA! Kad je ona pala, OSTALA JE PUSTOŠ! Prizor je JEZIV! TON UGASITE!
Brifing.rs

Video je snimljen od strane terorista.

Bitka na Košarama koju oni koji su je preživaju i “paklom Košara”, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane od strane regularne Vojske Republike Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Cilj napada sa albanske strane (operacija Strela bila je ostvarivanje kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije.

Svest da ukoliko padne linija fronta na Košarama, kreću mnogo ozbiljniji sukobi sa OVK i NATO, sa neizvesnim krajem, držala je moral vojnika na visokom nivou, sve do kobne noći između 9. i 10. aprila te 1999. godine.

Vojska Jugoslavije je često išla u napade po ledenoj kiši, mrazu, magli i snegu dubine jedan metar i branila svaki položaj do poslednjeg trenutka – što je dodatno uticalo na pad morala kod neprijatelja.

Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su potpuno poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali.

Sada je na Jutjubu objavljen video snimljen iz pričje perspektive, a na njemu se vidi karaula Košare. Video je snimljen od strane terorista, a na njemu se tačno vidi geografski položaj samog vojnog položaja, kao i nekadašnju velelepnu karaulu koja je sada u ruševinama, obrasla travom i krošnje. 

Kamera je zabeležila pustoš koji je ostao posle njihovog napada, i povlačenja Vojske Jugoslavije. 

Inače, tokom gledanja video snimka ton vam nije potreban. Narator sve vreme priča na albanskom, pa sigurno nećete ništa razumeti.

Podsetimo, na društvenim mrežama pre nekoliko dana se pojavila informacija potkrepljena fotografijama da Albanci ruše čuvenu karaulu Košare i po svoj prilici grade nešto drugo. Najverovatnije iz težnje da unište simbol svog velikog poraza, albanske vlasti su se bacile u građevinske poduhvate.

Na fotografijama uslikanim pre nekoliko dana se vidi mesto najveće bitke u modernoj srpskoj istoriji koje podseća na gradilište, a još uvek nije poznato šta Albanci planiraju da grade.

espreso.rs

Kliknite da bi ste dodali komentar

Ostavi Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Tema dana
Copyright © 2019 Brifing.rs

Copyright © 2019 Brifing.rs