Vesti

BLIŽI SE KRAJ AGONIJE: OSAM GODINA “ZAROBLjENA” U PERUU: Požarevljanka na korak do Srbije

BLIŽI SE KRAJ AGONIJE: OSAM GODINA “ZAROBLjENA” U PERUU: Požarevljanka na korak do Srbije
Brifing.rs

Građani sakupili 750 evra za avionsku kartu, pa Radovićeva uskoro kreće u otadžbinu.

Vase Radović (49), domaćica iz Požarevca, posle osam godina agonije u Peruu, na korak je do povratka u Srbiju, jer su građani sakupili 750 evra, koliko koštaju najjeftinija avionska karta do Beograda preko Madrida, španska viza i osiguranje.

Kako su “Novosti” već pisale, ova žena je u lažnoj nagradnoj igri osvojila besplatno putovanje u Peru 2011. godine, ali joj je, pri povratku, u prtljag podmetnuta droga, zbog čega je osuđena na 10 godina zatvora. Zbog dobrog vladanja uslovno je puštena posle sedam godina, ali od tada ne uspeva da se iz Lime vrati u domovinu.

Građani su već dva puta uspeli da sakupe novac za avionske karte, ali su oba pokušaja njenog povratka propala zbog birokratskih prepreka. Novac je ponovo obezbeđen, pa se očekuje da se Vase konačno vrati u otadžbinu.

– Zbog rasporeda mnogobrojnih terminala na aerodromu u Madridu, postojao je rizik da Vase mora da izlazi iz tranzitne zone, pa joj u Limi ne bi dozvolili ukrcavanje – kaže nam novinar Slobodan Vasić, glavni organizator humanitarne akcije. 

Niko od prevoznika nije nam odgovorio kakvu kartu da kupimo, sa kakvim rasporedom terminala, pa je sigurnije bilo kupiti kartu preko Amsterdama. Međutim, ona je dvostruko skuplja i morala bismo da nastavimo akcija prikupljanja novca. Ipak, naša ambasada u Argentini sad nam je javila da će biti sve u redu i da za Vase možemo ovih dana da kupimo kartu preko Madrida.

Problem neće biti ni pasoš, koji Radovićeva nema, jer je od naše ambasade dobila pasovan – putni list, koji važi do 6. septembra. Kako trenutno stvari stoje, ne postoji više nijedna prepreka, pa bi Vase uskoro trebalo da se domogne Srbije.

PROPALA DVA POKUŠAJA

PRVI pokušaj Vasinog povratka bio je pre nekoliko meseci, ali je propao jer do dana putovanja ona nije dobila novi pasoš, a povraćaja novca nije bilo, jer se radilo o najjeftinijoj karti. Drugi pokušaj je bio 9. jula, ali ju je obezbeđenje “Er Evrope” sprečilo da putuje, jer bi u Madridu, zbog rasporeda terminala, morala da izađe iz tranzitne zone, a nije imala špansku vizu.

novosti.rs

Kliknite da bi ste dodali komentar

Ostavi Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © 2019 Brifing.rs

Copyright © 2019 Brifing.rs