Tema dana

ISPOVEST MAJKE ČIJU SU BEBU OTELI PO ROĐENJU: ”Kada su bebu odveli meni su dali jak sedativ”

ISPOVEST MAJKE ČIJU SU BEBU OTELI PO ROĐENJU: ”Kada su bebu odveli meni su dali jak sedativ”
Brifing.rs

Portal brifing.rs u celosti prenosi ispovest majke Milke Kreće (48) iz Mladenova čiju su bebu oteli po rođenju.

Trudnoća mi je vođena u Inđiji. Za Sremsku Mitrovicu poslata sam šest dana pre porođaja, za to nisam znala, bila je prva trudnoća i verovala sam doktorima. 

Pre par godina kada sam krenula u potragu otišla sam i u Inđiju da tražim svoj ginekološki karton, oni su mi tamo rekli da mog kartona nema i naravno ne znaju sta se desilo sa kartonom. Kako to da je baš moj karton nestao? Naravno znam ko mi je trudnoću vodio ali nemam dokaz za to. I tek sad mi je jasno zašto sam poslata toliko dana pre porođaja u bolnicu i to bez bolova i znakova za porođaj.

Kada sam u bolnicu stigla, nisam ni slutila šta žu da doživim.
19.12.1993.godine odveli su mene i još jednu ženu u porođajnu salu. Rodila sam živo muško dete, koje sam videla i koje je zaplakalo. Kada su bebu odveli meni su dali jak sedativ. Došla je jedna sestra i dala mi neki papir da potpiše, pitala sam je šta je to, ona je rekla sam ti to potpiši, jedva sam potpisala i zaspala.

Sutradan kad sam se probudila pozvao me je doktor u svoju kancelariju da mi saopšti da se moja beba tokom porođaja udavila tačnije da joj se okomotala pupčana vrpca oko vrata. Na moje pitanje kako to kad sam čula plač bebe i videla živu mušku bebu, ćutao je. Na moje drugo pitanje šta sam potpisala nakon porođaja i insistiranje da vidim taj papir, naravno i tu je ćutao. Naravno moj tadašnji suprug i ja smo tražili da vidimo bebu i da je sahranimo ali rekli su nam kao i svima mladi ste, imaćete još dece, mi ćemo snositi troškove sahrane.

Otpuštena sam 22.12.1993. iz bolnice bez bebe. Samo sa jednim papirom tačnije otpusnom listom. Devet dana non stop sam zvala bolnicu da mi daju telo moje bebe ali nisu želeli, poslednji put kad sam nazvala zapretili su mi da će me prijaviti policiji za uznemiravanje.
I da, ta žena sto je otišla sa mnom na porođaj i rodila devojčicu i njoj je navodno umrla beba. Nažalost nikad je nije pronašla.

Ceo život sam ubeđena da je moje dete negde živo.
Kada sam te 2015.godine skupila hrabrosti da kažem svojoj mlađoj ćerki da sumnjam da ima negde starijeg rođenog brata i kada sam dobila podšku od nje da krenom zajedno u potragu bila sam najsrećnija majka. Nije bilo lako, ali kada imam takvu podšku lakše je.

Mog sina su upisali da je rođen 20.12.1993. u 00:30h a ne 19.12.1993 u 23:00h i kao mrtvo rođena beba, prijavljene sedam dana nakon rođenja u matičnu službu a mrtvo rođene bebe se prijavljivaju 24 časa nakon rođenja. U bolnici samo dobila samo četiri papira. U bolnici dobijamo samo četiri papira, imamo pet jer mi imamo otpusnu listu koju oni nemaju. Kopije dela protokola sa patologije, protokol akušerstva, porođajnog protokola i sprovodnicu leša. U knjizi porođajnog protokola ubačena sam između datuma 16. i 18. upisana da sam se porodila 20.12.1993. Preko neke žene su nalepljene nalepnice i upisana ja, Kreca Milka! Na pitanje zašto je ovo urađeno oni nisu imali odgovor. Porodilii su me doktori Srđan Sedlar i Slavko Arbanas, babica Branka Nikolov. Beba je poslata na sahranjivanje ali nikad nije ni stigla na groblje.

U Arhivu Srema nema nikakvi dokumenata od 1992. godine, sve je u bolnici. Svu dokumentaciju bolnica krije i to ne u arhivu bolnice nego na ginekologiji. Zašto bolnica drži dokumentaciju na ginekologiji sve ove godine!
Podnele smo ćerka i ja dve krivične prijave. Jedna na moje ime za koju sam dobila rešenje da odbacuje zbog zastarelosti i druga na ime ćerke koja je isto dobila da je zastarelo ali smo uložili žalbu u februaru mesecu i naravno ćute, nemam odgovor.

Kada sam bila u bolnici na uvidu u dokumentaciju svoju tražila sam da vidim da li negde ima upisana ta žena što je otišla sa mnom u salu i rodila devojčicu, i kojoj su isto saopštili da je beba umrla. Ali nažalost nema! Ako ovo čita volela bih da mi se javi.
Navodno je u  Sremskoj Mitrovici u decembru mesecu umrlo 5 beba…

Izvor: brifing.rs

Kliknite da bi ste dodali komentar

Ostavi Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Tema dana
Copyright © 2019 Brifing.rs

Copyright © 2019 Brifing.rs